Wat is de WRAN


De WRAN is een landelijke vereniging, opgericht op 1 november 1980 en is de basisorganisatie voor het western rijden in Nederland. De WRAN is de oudste en grootste vereniging van Nederland op het gebied van western rijden en de enige vereniging die de belangen van elke westernruiter behartigt, ongeacht het paardenras waarmee men deze tak van paardensport beoefent.

De WRAN zorgt voor regelgeving voor het verrijden van wedstrijden en geeft een eigen regelboek uit. Bij de door de WRAN erkende wedstrijden kunt u er dus op aan dat deze aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen. Binnen deze regelgeving zijn klassen met richtlijnen opgesteld die het voor elke ruiter mogelijk maken om op zijn of haar niveau aan wedstrijden deel te nemen.

De WRAN heeft een eigen opleidingsplan en leidt haar eigen juryleden en ring stewards op. Daarnaast erkent zij trainers die zich inzetten voor de westernsport als deze voldoen aan de daarvoor gestelde voorwaarden en biedt hun bv. workshops of clinics aan. Hiermee garandeert de WRAN de vakkundigheid van WRAN erkende jury’s, ring stewards of trainers.

De WRAN is aangesloten bij de FNW, de Federatie van Nederlandse Westernverenigingen. Daarnaast werkt zij samen met de EWU (Duitsland), FNRS en de KNHS wanneer het gaat om het stimuleren van de paardensport.